Mrkev a její léčebné účinky
Mezi zahrádkáři se říká, že mrkev dělá člověka milým a přívětivým. Je to možné, protože po mrkvi je člověk zdravý a tedy se i lépe cítí, proto se i citlivěji chová a vnímá krásu okolního světa.
Mrkev je pravděpodobně nejstarší zeleninou. Staří Římané ji nazývali královnou, hodně pokrmů z ní připravovali ve středověku v Německu a ve Francii. V našich poměrně drsných podmínkách se mrkvi daří, protože se přizpůsobila přírodním podmínkám. Obsahuje celulózu, v níž jsou živiny chráněny, proto se může pěstovat od brzkého jara do pozdního podzimu.
Léčivé účinky mrkve v kostce:
– chrání proti volným radikálům
– aktivuje tvorbu spermatu
– pečuje o hezkou pleť
– podporuje růst vlasů a nehtů
– posiluje imunitu
– zlepšuje a posiluje zrak
– zpomaluje proces stárnutí
– posiluje sliznice v těle
– posiluje srdce a krevní oběh
Z látek obsažených v mrkvi je na prvním místě oranžový karoten, z něj se za pomocí tuků vytváří v těle vitamín A, který je důležitým antioxidantem (chrání před volnými radikály), posiluje imunitní systém (hlavně tím, že zvyšuje obranyschopnost sliznic před pronikáním virů a bakterií), oči ( chrání oči před šeroslepostí, zlepšuje zrakovou schopnost, zabraňuje vzniku šedého zákalu), pohlavní orgány. Má také omlazující účinky a zlepšuje krevní oběh. Jeho obsah je mnohonásobně vyšší než u kterékoli jiné rostliny , tedy s výjimkou rakytníku řešetlákového. Aby se z karoten vytvořil vitamin A, je vždy nutné mrkev upravovat s tukem (než ji dáme do polévky tak ji lehce osmažíme nejlépe na olivovém tuku, do mrkvové salátu přimícháme olej). Synteticky vyrobený vitamin A, který se prodává v lékárnách, je citlivý na předávkování a je méně účinný než přírodní karoten. V mrkvi je důležitý i obsah selenu, který aktivizuje tvorbu a kvalitu spermatu u mužů, čímž zlepšuje rozmnožovací schopnost. Dále selen chrání před zhoubným bujením a je důležitý pro správný vývoj dětí.
Mrkev může obsahovat i jedovaté látky (hlavně dusičnany)
Pokud mrkev důkladně oškrábeme a odkrojíme horní část, zbavíme se prakticky téměř všech zbytků chemických látek. Vhodnou variantou hlavně pro děti je bio-mrkev, která už bývá běžně k dostání ve větších supermarketech.
Podáváním mrkve od útlého věku je opodstatněné, protože u kojenců zastavuje zvracení a průjem. Odšťavněná mrkev je výborný posilujícím nápojem nejen pro děti. Mrkev by měla mít dominantní postavení v našem jídelníčku, protože opravdu obsahuje důležité látky pro náš organismus.