Maliny jsou zdraví prospěšné
Maliník je vytrvalý keř s dvouletými výhony, roste planě na pasekách, v křovinách na okrajích cest a jako kultivované zahradní ovoce. Maliny rostou v mírném pásmu severní polokoule v Evropě, Asii a Severní Americe. Kvete od května do července. Od června do začátku srpna zrají červené (ale i žluté) maliny. Jsou složené z drobných peckoviček, které po dozrání odpadávají od bílého lůžka.
Z výživového hlediska jsou planě rostoucí maliny výživově hodnotnější než maliny šlechtěné. Malinová šťáva blahodárně působí při nachlazení a horečkách. Plody mají i močopudné účinky, čistí střeva, pomáhají při nemocech ledvin a močového měchýře, při silném menstruačním krvácení a uplatňují se i jako podpůrný prostředek při revmatismu. Maliny obsahují velké množství vitaminu A, C a rutinu. Dále obsahují kolem 1,5% bílkovin, 13% cukrů, vápník, hořčík, železo, fosfor, draslík a dostatek mědi.
Léčivé jsou i listy maliníku. Obsahují flavony, třísloviny, mnoho vitaminu C, organické kyseliny a jiné látky. Listy se nejprve fermentují, pak suší a připravuje se z nich lahodný čaj. Čaj je vhodný samostatně nebo do směsí dětských čajů, již od raného věku. Těhotným ženám se doporučuje pít od 34. týdne těhotenství, protože tonizuje dělohu a připravuje ji na porod.
V čem nám maliny pomáhají
– vyživují vlasy, pružnost a hedvábnost kůže
– posilují cévy, žíly a zpevňují vazy
– pomáhají při nemocech ledvin a močového měchýře
– pomáhají očím při zrakové únavě, očních nemocech a šerosleposti vysokým podílem vitaminu A
RECEPTY Z MALIN
MALINOVÝ JOGURT
Potřebujeme:
300 g čerstvých malin
1 kelímek bio jogurtu
1 lžíce citronové šťávy
Postup: Maliny pořádně omyjeme, potom je smícháme s bio jogurtem a citronovou šťávou a naplníme do misek. Popřípadě můžeme dosladit sirupem z agáve či javoru.
MALINOVÉ KOŠÍČKY S BÍLKOVÝM KRÉMEM
Potřebujeme:
500 g malin
200 g čokoládové polevy
na těsto:
zhruba na 20 košíčků:
160 g celozrnné pšeničné mouky
30 g hnědého třtinového cukru
60 g tuku
1 žloutek
na krém:
4 bílky
250 g třtinového cukru
1 lžíce citronové šťávy
Postup: ze přísad důkladně zpracujeme těsto a necháme v ledničce asi 2 hodiny odležet. Ve formičkách na košíčky ho pak upečeme ve vyhřáté troubě. Necháme je vychladnout, opatrně vyklopíme a naplníme. Na dno košíčku dáme trochu vlažné čokoládové polevy.
Když ztuhne, dáme na ni ušlehaný krém z bílků, cukru a citronové šťávy. Povrch poklademe malinami a pokapeme zbylou čokoládovou polevou.
MALINOVÝ POHÁR
Potřebujeme:
250 g malin
250 g měkkého tvarohu, nejlépe v bio kvalitě
1\4 l rostlinného mléka (rýžové, sójové či ovesné)
1\2 balíčku vanilkového bio pudinku
2 lžíce třtinového cukru
1 žloutek
1 sklenka rumu či koňaku
Postup: Uvaříme si hustý pudink, až vychladne, tak do něho vmícháme žloutek a cukr. Postupně po žičkách zašleháváme pudink do tvarohu. Krém můžeme ochutit troškou rumu či koňaku a prošleháme. V pohárových miskách ho prokládáme malinami, kterými ozdobíme i povrch.