Jahody jsou lahodné a s minimem kalorií
Jahody jsou ideální k redukci váhy, protože obsahují téměř 90 % vody. Přestože se může zdát, že jsou velmi sladké, obsahují málo cukru a mají velice nízkou kalorickou hodnotu. Jsou proto doporučovány k mnoha dietám. Navíc jsou snadno stravitelné a jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a minerálních látek. Dieta s pomocí jahod bude příjemná a nejspíš ani nepostřehnete, že ji držíte.
Jahody jsou dietní a velmi zdravé ovoce bohaté na vitamíny. Pokud si dáme jeden hrníček jahod, splníme si tak doporučenou denní dávku vitamínu C. Významný je mimo jiných minerálů i obsah manganu v jahodách. Kromě vitamínů a minerálů obsahují jahody také kyselinu ellagovou, která účinkuje příznivě proti karcinogenům. V lidovém léčitelství se používaly k pročištění trávícího traktu a zlepšení látkové výměny. Už v antickém Římě byly jahody pěstovány jako pochoutkové ovoce. Mimo jiné jsou prý i dobrým afrodiziakem.
Nezapomeňte!
1 hrníček jahod = denní dávka vitamínu C
Jahody prospívají lidem trpícím dnou, revmatismem i nemocemi z nachlazení – mají antibakteriální účinky a obsahují také kyselinu salicylovou. Do svého jídelníčku by je měli zařadit i lidé, kteří trpí chudokrevností, kvůli obsahu minerálů, zejména železa.
V kuchyni můžeme jahody využít v různých úpravách a vždycky si pochutnáme. Klasika jsou kalorické bomby – jahodový koláč, jahodový dort nebo knedlíky s jahodami. Při jejich přípravě ale můžeme cukrem šetřit. Nedržte se receptů a směle uberte i polovinu množství cukru. Uvidíte, že to bude stačit. Klasický řepný cukr je lepší nahradit ovocným nebo hroznovým cukrem. V létě oceníme rovněž mražené jahodové dřeně. V Polsku jsem také ochutnala u nás netradiční jahodovou polévku – studenou s nudlemi i jahodovou omáčku s hovězím masem – jednou se špagetami, podruhé s jáhlovou kaší – oboje chutnalo dobře.
Višňová omáčka s jahodami
Ve 250 ml vody rozvaříme 300 gramů vypeckovaných višní, 200 g jahod a 100 g cukru a zahustíme 10 g solamylu. Krátce povaříme, dáme vychladit a dochutíme červeným vermutem. Podávat můžeme jako omáčku k palačinkám. Když vynecháme část cukru bude nám chutnat i ke grilovanému masu.
Jahodová dřeň
Za horkých letních dnů vám zachutná mražená jahodová dřeň. Rozmixované jahody (nepřislazujeme, nebo jen lžíci medu) zmrazíme v kelímcích od jogurtu či v mrazících sáčcích v mrazáku. Variantou je rozmixovat s jahodami oloupané jablko.
Jahodová zmrzlina
Jahody pokrájíme na čtvrtky a zamícháme do jogurtu (400 g jahod a 450 g jogurtu) a přimícháme 3 lžíce cukru a lžíci vanilkového cukru (v prodejnách zdravé výživy je k dostání i vanilkové sladidlo bez cukru). Vše smícháme s ušlehanou šlehačkou a dáme zmrazit. Dietnější variantou je smíchat s jogurtem nízkotučný tvaroh v poměru 1:1.
Tvarohové nočky s jahodovou omáčkou
V misce utřeme 2 žloutky s 50 g másla, 250 g tvarohu, 2 lžíce mléka a 60 g dětské krupičky. Přidáme špetku soli a nakonec přidáme sníh ze dvou bílků. Lžící vykrájíme nočky a vaříme krátce ve vroucí vodě – než vyplavou. Jahody s cukrem a smetanou – podle chuti – rozmačkáme na kaši a nalijeme na nočky. Na talíři můžeme pak ozdobit ještě jahodami.
Citrónový krém s jahodami
V půl litru vody rozšleháme dva žloutky, 20 g másla, lžičku medu a zahříváme. V troše studené vody zatím rozmícháme jeden vanilkový (nebo jiný) pudinkový prášek, přilijeme k ostatnímu a povaříme za stálého míchání 2 minuty. Do krému vmícháme šťávu ze dvou citrónů a trochu nastrouhané citrónové kůry. Do vyšších pohárů pak dáme jahody a zalijeme krémem. Na něj ještě dáme vrstvu jahod a nakonec ozdobíme šlehačkou. Podává se chlazené.
Tvaroh s jahodami
Nízkotučný tvaroh smícháme s rozmačkanými jahodami v poměru podle chuti. Přidáme několik lžiček müsli a pár rozinek. Rychle tak získáme chutnou snídani.
Jahody s jogurtem a müsli
Jahody rozkrojíme na čtvrtky a dáme do misky. Přidáme jeden bílý nízkotučný jogurt a müsli – doporučujeme oříškové. Zamícháme a počkáme, než müsli změkne. Alternativou je místo müsli použít cornflakes ochucené medem a arašidami. Obě varianty jsou dokonalou svačinkou plnou energie a vitamínů.